Organizata in una din casele copilariei, in care s-a nascut si a copilarit marele istoric Nicolae Iorga. Este si un spatiu expozitional de exceptie ce cuprinde marturii ale vietii si activitatii sale, o biblioteca ce contine cateva sute din operele istorice, literare si memorialistice semnate Nicolae Iorga.
Casa memoriala “Nicolae Iorga” din Botosani este situata pe strada cu acelasi nume, la nr. 14, la cca. 100 m de Bulevardul “Mihai Eminescu”, in apropierea Colegiului National “A.T. Laurian”. Cladirea muzeului este o casa construita in stilul arhitecturii moldovenesti, datand din a doua jumatate a secolului al XIX-lea (ante 1850), monument istoric. Cladirea originala, cu pereti din paianta, a fost demolata in 1965.
Cladirea actuala a suferit mai multe modificari in timp: acoperisul din tabla a fost inlocuit cu sindrila, stalpii din beton au fost inlocuiti cu stalpi de lemn (1967 – 1975). Ultimile lucrari de reabilitare au fost realizate in perioada: octombrie 2010 – mai 2011, si au costat 300.000 de lei, bani acordati de Consiliul Judetean Botosani.
În 1924 casa, copilăriei lui Eminescu nelocuită ani de zile, ajunsese o ruină. În 1940 este inaugurat la Ipoteşti primul muzeu memorial, înfiinţat în casa reconstruită în 1934 pe acelaşi loc. Întrucât nu respecta structura originalului, casa-muzeu este dărâmată, iar în 1979 se inaugurează o alta, reconstruită pe vechea fundaţie a casei Eminoviceştilor. Începând cu anul 2000, finisajul exterior şi interior al casei, mobilierul expus – parte original, parte provenind din a doua jumătate a secolului al XIX-lea – reînvie atmosfera celor treizeci de ani (1848-1878) în care familia poetului a locuit la Ipoteşti, în casa construită de căminar odată cu mutarea definitivă la moşia din sat.
Biserica Sf. Nicolae , Popauti – Botosani , ctitorie a lui Stefan cel Mare si Sfant dateaza din 1496 s i are picturile interioare de mare valoare si de un caracter original. A fost amplasata intr-o pozitie strategica determinata de iminentele navaliri ale dusmanilor atrasi de bogatiile targului Botosanilor. Din acest motiv, cladirii propriu-zise a manastirii i-au fost adaugate trainice ziduri si un turn de veghe, conferindu-i aspectul unei veritabile cetati. Fatada cladirii este realizata din benzi de caramida aparenta smaltuita si discuri ceramice colorate, ornamente cu motive geometrice, faunistice si heraldice, iar pictura interioara dateaza din secolul XV.
Este partea cea mai veche a orasului din punct de vedere arhitectonic, care grupeaza un numar mare de cladiri cu destinatie comerciala datand din sec. XVII-XVIII.
Întemeierea oraşului Botoşani se pierde în zorii Evului Mediu românesc: aşezarea a luat naştere în ultimele decenii ale secolului al XIV-lea şi începutul secolului al XV-lea, pe locul unei alte localităţi. Cronicarul Grigore Ureche consemnează târgul în lucrarea sa, Letopiseţul Ţării Moldovei: „Scrie letopiseţul nostru că în anii 6947 (1439) noiembrie 28, intrat-au în ţară oaste tătărească de au prădatu şi au arsu până la Botoşani şi au arsu şi târgul Botoşani”. Aşadar, acest 28 noiembrie 1439 trebuie luat ca actul oficial de întemeiere a Botoşanilor.
Biserca de lemn din Dorohoi cu hramul „Adormirea Veche şi Naşterea Maicii Domnului” se află în municipiul cu acelaşi nume şi a fost ridicată în anul 1779.
Bisericuţa de lemn are pisanie românească cu litere chirilice, săpată în lemn deasupra uşii de la intrare.
La un moment dat biserica Sfântul Nicolae, ctitoria lui Ştefan cel Mare, nu a mai corespuns nevoilor duhovniceşti ale enoriaşilor, credincioşi din partea de oraş unde se află astăzi bisericuţa, şi au construit lăcaş de închinare – bisericuţa de lemn de astăzi ,care după spusa bătrânilor ar fi ridicată din lemnul tăiat de pe pădurea locului . Bisericuţa este construită din bârne de stejar pe temelie de piatră, ridicată până la înălţimea de 1 metru, are legătura bârnelor „încheiate” pînă la bolţile de sus din pronaos,naos şi altar formând un tot unitar, arătând construcţia veche, solidă a veacurilor trecute, motiv pentru care a fost trecută în rândul monumentelor vechi naţionale. Ctitorii bisericuţei de lemn din Dorohoi sunt pioşii „poporăni” care în frunte cu preoţii lor şi-au construit-o din lemn deoarece starea lor economică era foarte modestă ;stăpânirea turcească prin „uneltele” lor fanarioţii îi „înglobeau” şi pe fumul care ieşea pe coş.
La construirea bisericuţei i s-a dat formă de corabie, cu pante repezi la acoperiş şi având la exterior sculptat în bârnă de stejar un odgon de corabie, care simboliza speranţa creştină. Bisericuţa nu a fost pictată la exterior nici la interior, a fost vopsit interiorul în anii 1895, 1904 şi 1919 ,când a fost „înoită” după „chipul” ei vechi de preotul econom stavrofor Dumitru Furtună.
Muzeul Judetean – monument istoric, a carui cladire dateaza din 1913, avand destinatia initiala de prefectura a judetului Botosani. Din 1977 este organizat ca muzeu de istorie, reprezentand o oglinda a evolutiei istorice a meleagurilor judetului Botosani.
Fosta gradina publica Varnav amenajata in 1869, pastreaza cativa arbori contemporani cu Mihai Eminescu care in ultima parte a vietii sale si-a purtat pasii pe aleile largi, trasate printre palcurile de arbori de diverse specii.
Parcul pastreaza lacul artificial pe care odinioara se puteau face plimbari cu barca, iar in chioscul din mijlocul parcului de sarbatori, canta fanfara militara. Aici a fost amplasat in 1932 bustul lui Mihai Eminescu executat de sculptorul Ion Georgescu, monument ce fusese amplasat in 1890 in fata scolii Marchian
Adresa: Calea Națională 167, Botoșani 710001, România
Fix: 0231 / 510.510
Mobil: 0754 / 799.799
E-mail: pensiuneacasalux@yahoo.com